Vesti

Tribina „Nacionalna strategija za strip i novi Centar za umetnost stripa“

Tribina „Nacionalna strategija za strip i novi Centar za umetnost stripa“
petak 21. april 2017. godine
od 19 časova
Studentski kulturni centar
Radoja Domanovića 12
Kragujevac

April 2017. donosi dva važna događaja za popularnu kulturu u Srbiji. U toku je rad na nacionalnoj strategiji za strip, kao i otvaranje nove programske delatnosti — Centar za umetnost stripa, koja je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa“ iz Kragujevca, Doma omladine Beograda i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama.

Centar za umetnost stripa je programska celina prva svoje vrste u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Centar u Domu omladine Beograda i kroz gostovanja organizuje delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, a da su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju. Publici se nude predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo.

Osim što se ekskluzivno predstavljaju Strategija i Centar, biće osvetljena uloga Kragujevca u srpskom i evropskom stripu. Biće objašnjeno i zašto su Srbija i jugoslovenski prostor već pun vek središte stripske umetnosti u Istočnoj Evropi, i zašto je srpski strip naša najuspešnija kulturno–umetnička oblast po planetarnoj raširenosti — po kvantitetu i masovnosti, ali i kvalitetu i kritičkoj recepciji. Pokazaće se i da u srpskoj kulturi i društvu pripovedanje u slikama ima posebno mesto — od srednjevekovnih fresaka i žitijnih ikona, preko perioda 1935–1941. kada smo bili stvaralački centar stripa za Evropu, ili izdavački bogatog perioda SFRJ, sve do današnjih dana koji stvaralački predstavljaju novo zlatno doba ove umetnosti kod nas.

Na tribini učestvuju Zoran Stefanović i Milan Jovanović, a moderator tribine je Dragoljub Stojković (Dom omladine Beograda).

Удружење љубитеља девете уметности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *