Kolumne

Tokyo Ghost

Pozitivni komentari druga Mehe uticali su, da sam pored prvih pet – pročitao Tokyo Ghost, epizode 6-10. To su zapravo i poslednje epizode s kojima su Remender i Marfi dovršili priču. U završnoj reči je pomenuto kako bi jednog dana i mogli da se vrate ovom stripu, ali dotad možemo smatrati da je njegovim epilogom sve rečeno.

Zaplet druge knjige? Nakon što je u prvoj pod Trauminom kontrolom uništio poslednju oazu netaknute prirode na zemlji, Led Dent se vratio da sprovodi (Flakovu) pravdu i teror na Ostrvima Novog Los Anđelesa. Čini se da je Flakova kontrole nad gradom jača nego ikada, sa Dentom i Traumom kao novim parom tabadžija iz snova, sasvim sposobnim da se suprotstave svakoj pretnji njegovoj dominaciji. Samo, Los Anđeles je toliko zatrovan da on više ne planira da ostane u njemu, i tajno vrši pripreme da se preseli u Japan. Pripreme koje, međutim, neko sabotira. Neko ko je sposoban da stavi van funkcije sve električne uređaje koji se nađu u njegovoj blizini…

Završni utisci? Tokyio Ghost nije najbolji strip na svetu. Nije ni posebno dobra priča, kvalitet pripovedanja je ostao negde na nivou prvog trejda, znači, zaglavljen u osrednjosti. Ali Tokyo Ghost jeste uspešna parabola na temu zavisnosti (ne samo od tehnologije) i straha (ne samo od gubitka), i na tom nivou uspešno prenosi svoju poruku, što je, rekao bih, bio njegov osnovni cilj. Zbog toga, kao i zbog nezemaljski divnog Marfijevog crteža, ovaj strip vredi pročitati.

Неомеђено размишљање о стрипу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *