Kolumne

Promena termina konferencije

strip-konferencija

 svet stripa mali logo

Obaveštavamo javnost da je promenjen termin održavanja međunarodne strip konferencije „Kragujevac godine treće“!

Do promene termina je došlo usled trenutne nemogućnosti da se ispoštuju brojni finansijski troškovi i izdaci koji prate jednu ovakvu manifestaciju.
Svima je verovatno poznato da ova tradicionalna manifestacija svoj sadašnji status (dovođenje velikog broja autora iz zemlje, okruženja i Evrope) osim aktivnosti našeg udruženja, duguje nevelikoj, ali presudnoj, pomoći Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i kragujevačkoj NVO „MillenniuM“. Ove godine, međutim, zbog poznatih problema sa finansiranjem kulturnih sadržaja, priliv novca će kasniti taman toliko da održavanje konferencije u prvobitnom terminu učini nemogućim, ili da nas primora da napravimo kompromis i neke planirane aktivnosti ne održimo u cilju smanjenja troškova. Kako se taj deo problema posebno reflektuje na kvalitet (pa čak i nemogućnost da se obezbedi za sve) smeštaja i hrane za 64 prijavljena gosta iz drugih gradova i inostranstva ostaje nam da konstatujemo da takva vrsta kompromisa nije ono što želimo da ponudimo našim gostima i posetiocima konferencije.

Nije prvi put -poslednji jos manje- da se u organizaciji suočavamo sa sličnim problemima. I proteklih godina je, neposredno pred početak konferencije, finansijska situacija bivala dramatičnom, ali se uz požrtvovanost organizatora iz Sveta stripa i Millenniuma, i dozu sreće – uvek završavala hepiendom. Jasno nam je da ovakvi problemi prate i druge domaće manifestacije koje su domaćini brojnim gostima iz drugih gradova, da su postali nezaobilazan činalac na nezavisnoj kulturnoj sceni Srbije i da se na njih mora uvek računati. Međutim, ovoga puta nagomilane teškoće jednostavno nije moguće zaobići, te je odlaganje ostalo jedina razumna -iako poslednja- opcija.

Novi termin je:
petak 30. 08. 2013. STUDENTSKI KULTURNI CENTAR
subota 31. 08. 2013. ZASTAVINA BAŠTA
nedelja 01. 09. 2013. DOM OMLADINE

Ova odluka povlači za sobom promenu termina za slanje radova na Konkurs za kratki strip. Zainteresovani autori svoje radove mogu poslati do nedelje 25. avgusta. Pristigao je veliki broj kvalitetnih stripova i već sada slobodno možemo reći da je velika konkurencija za najbolji rad i nagradu – plaketu Branko Plavšić. Sve radove ćemo izložiti na konferenciji, a plaketa Brano Plavšić biće uručena u nedelju 1. septembra.

Ovom prilikom upućujemo javno izvinjenje svim strip autorima, izdavačima, kao i ostalim gostima i članovima udruženja Svet stripa zbog ovakvog razvoja događaja, uz nadu da smo kod njih stekli dovoljno kredibiliteta za poverenje i podršku ovoj odluci.

Vaš Svet stripa

 

Nedeljnik „Kragujevačke“ je u svom novom broju objavio tekst o promeni termina međunarodne strip konferencije „Kragujevac, godine treće“