O NAMA

Ostvarivanje zajedničkih ciljeva u oblasti vizuelnih umetnosti, kroz komunikaciju, razmenu ideja, obrazovanje, izdavaštvo, afirmaciju i  promociju stripa uopšte – grupi poštovalaca urbane kulture deluje kao dobra osnova za saradnju tako da maja 2010. godine započinju prve aktivnosti koje su za rezultat imale osnivanje Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa.
Održavanjem stripskih radionica, konferencija, tribina, izložbi, okupljanjem autora, izdavača, kolekcionara i ljubitelja stripa kao i umrežavanjem i jačanjem kapaciteta organizacija koje se bave promocijom stripa i razvijanja svesti o stripu kao o jednoj od bitnih grana vizuelne umetnosti – udruženje opravdava razloge svog postojanja, a višegodišnja saradnja sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije na projektima Međunarodna strip konferencija “Kragujevac, godine …” i strip revija Kiša je potvrda potencijala i kapaciteta kojim Svet stripa raspolaže.
Redakcija revije Kiša radi na promociji savremenih stripovskih formi i izraza i unapređenju razumevanja  ideja i  jezika savremene stripske umetnosti i daje podršku inovativnim i eksperimentalnim projektima u stripu. Strateška aktivnost je razmena iskustava sa autorima, izdavačima i ljubiteljima stripa iz zemalja bivše Jugoslavije. U reviji su, svojim radovima, prisutni i autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije što vodi unapređenju regionalne saradnje autora i  izdavača stripova. Osim na visokom umetničkom i koncepcijskom kvalitetu, insistiramo i na profesionalnoj realizaciji projekta, to jest kvalitetnoj produkciji. U prilog tome govore do sada objavljeni tekstovi i stripovi u reviji.
Revija KIŠA je intervjuima sa Darkom Perovićem, Banetom Kercom, Aleksom Gajićem, Petrom Meseldžijom, Zoranom Janjetovim, Mirkom Čolakom, Draženom Kovačevićem, Tihomirom Čelanovićem i Stevanom Subićem u dosadašnjih devet brojeva  približila čitaocima naše najpoznatije stripske autore koji odavno sa velikim uspehom rade za inostrane izdavače (Francuska, Amerika, Italija), koji su u inostranstvu dobili više nagrada i priznanja nego kod nas, a koji su se veoma rado odazvali da govore za reviju i da nam, bez ikakve nadoknade, ustupe svoje ilustracije i stripove. Ako dodamo i to da su oni autori naslovnih strana i da su to (takođe) uradili bez ikakve novčane nadoknade (često prekidajući svoje poslove za inostrane izdavače i boreći se sa rokovima) onda je jasno kakvu je reputaciju revija Kiša stekla za ovo kratko vreme.
U reviji negujemo kontakt kako sa afirmisanim tako i  sa neafirmisanim crtačima, scenaristima i piscima pa su zahvaljujući tome neka nova lica  dobila svoj prostor  na našim stranicama, bilo da je u pitanju prvi strip, ilustracija ili prvi tekst. Smatramo da je to pravi put jer samo tako možemo dati šansu nekoj novoj generaciji stripofila da se predstavi čitaocima u Srbiji i u regionu. Kada govorimo o regionu napomenimo da se revija prodaje, pored Srbije, u svim ostalim zemljama bivše Jugoslavije, u osam gradova na devet prodajnih mesta:
Slovenija – Ljubljana, striparnica „Buch“
Hrvatska – Zagreb, „SKAB 612“ (bivsi Libellus) – Zagreb, „Stripovi na kvadrat“ – Djakovo, „Babilon“ – Rijeka, „Palach“
Bosna i Hercegovina – Travnik, striparnica „Hogar“ – Banja Luka, „Udruzenje autora i obozavalaca stripa iz Banja Luke“
Crna Gora – Podgorica, strip klub „Mister No“
Makedonija – Skoplje, striparnica „Bunker“

Ovim smo obezbedili uslove za dostupnost revije i omasovljenje njenog čitalačkog kruga ali što je još bitnije: promovisali kulturu naše zemlje u regionu. Sadržajnom inovativnošću, kvalitetom stripova i eseja o stripu već sada smo postali značajan činilac kako u promociji devete umetnosti, tako i u izdavačkom smislu. Profesionalnim odnosom u radu (iako je ovo isključivo projekat entuzijasta) na najbolji mogući način predstavili smo i naš grad Kragujevac, a samim tim dali mali doprinos u decentralizaciji  kulture u Srbiji. Širimo urbanu priču ali je bitno dodati  da je pristojan  broj naših čitalaca iz (uslovno) manjih mesta što pokazuje da je moguće ostvariti ravnomeran razvoj stripa kao medija.

Podsticanje stripskog i ilustrativnog stvaralaštva omogućili smo organizovanjem godišnjeg konkursa za kratki strip „KRAGUJEVAČKI POBEDNIK“. Najbolji rad u apsolutnoj kategoriji biva nagrađen plaketom Branko Plavšić, diplomom Sveta stripa, kompletom naših izdanja i bude objavljen u strip reviji Kiša. Nagrade prijatelja konkursa, u vidu stripova, dobijaju i radovi koji su kvalitetom uz bok prvonagrađenom, dok u kategoriji Mladi Lav učesnika konkursa do 15 godina, najbolji rad, po tradiciji nagrađuje beogradska edicija Veseli četvrtak stripovima iz svog aktuelnog programa.