Kolumne

Novi stripski trenutak – najava dešavanja

 
Svet stripa i kragujevački Studentski kulturni centar vas pozivaju na…
 
NSS plakat

 

Novi stripski trenutak biće održan u petak, 2. novembra 2012., od 19h u Art kafe galeriji SKC-a Kragujevac!
 
PROGRAM:
 
  • Izložba Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa
U galeriji SKC-a biće izložene ilustracije svih crtača koji su do sada sarađivali sa udruženjem – Darko Perović, Mihajlo Dimitrievski – The Mico, Joevito Nuccio, Fabio Celoni, Branislav Kerac, Aleksa Gajić, Petar Meseldžija, Zoran Janjetov, Marko Somborac i Mirko Čolak.
 
 
  • Tribina: Muzej stripa u Srbiji
Potreba/mogućnosti/prepreke, govoriće Milivoj Kostić – razgovor i informacije oko mogućnosti osnivanja takve vrste muzeja kod nas; primer dobre prakse Muzej stripa u Briselu, Belgija, te vođenje kroz postavku i način organizacije.
 
 
  • Predstavljanje izdavačke kuće Darkwood
Nova izdanja Darkwooda, a prvenstveno stripovi francusko-belgijske škole, zaokupljaju pažnju ljubitelja stripa širom regiona. Kragujevačka publika biće u prilici da direktno od izdavača dobije dodatne informacije o planovima ove ambiciozne izdavačke kuće, govoriće vlasnik Slobodan Jović i urednik Dejan Savić.
 
 
  • Predstavljanje kragujevačke revije Kiša
Biće reči o do sada objavljenim brojevima, ali i premijerno predstavljen novi, šesti broj Kiše; govoriće Nebojša Vesović i Milan Jovanović.
 
 
  • Promocija stripa “Čuvari zaboravljenog vremena”
Kultni domaći strip serijal objedinjen je u jednoj knjizi, koju će predstaviti scenarista Miroslav Marić. (Ako prilike dozvole, biće prisutan i crtač Vuja Radovanović, te organizovano potpisivanje albuma uz prigodne ilustracije!)
 
NSS cuvari
 
  • Najava akcije Street art u Kragujevcu!
Naš gost Milivoj Kostić predstaviće ovaj vid vizuelne umetnosti, čiju realizaciju očekujemo sledeće godine na Međunarodnoj strip konferenciji Kragujevac, godine treće.
 
  • Konkurs za kragujevački kratki strip 2013.
Naziv teme je „Slike budućnosti: Ljudi iz gradova“.
Novo je vreme za ljude iz gradova. Bolja, srećnija ili postapokaliptična budućnost?
Rad može biti delo jednog ili više autora, a jedan autor može predati više radova, takođe. Priče moraju biti kompletne, u obimu1-8 tabli.
 
Uz radove autori bi trebalo da pošalju i lične podatke, a ako je više autora radilo na stripu (crtež, scenario, kolor), onda lične podatke svih autora pojedinačno, po sledećim stavkama:
– zaduženje autora (crtež, scenario, kolor), ime i prezime, datum i mesto rođenja, naziv škole koju pohađa, broj fiksnog i mobilnog telefona, e-mail, naziv rada i tehnika.
Svi radovi trebalo bi da budu prilagođeni objavljivanju na A4 formatu. Po okončanju konkursa biće organizovana i izložba svih pristiglih radova, a najbolji radovi nagrađeni. Radove obavezno slati u digitalnom obliku, u rezoluciji od 300 dpi i većoj, na stripkonferencija@gmail.com. Na istu adresu možete da nam se obratite i povodom bilo kakvih pitanja koja imate.
Kategorije – osnovna i srednja škola, a učesnici isključivo polaznici kragujevačkih škola. Tri najbolja stripa u obe kategorije biće nagrađena!
 
  • Svet stripa pokreće školu stripa u Kragujevcu
Budući polaznici škole bi trebalo da se prijave na stripkonferencija@gmail.com ili telefonom na 064/130-76-85. Od broja prijavljenih će zavisiti i cena časova, a planiran je da termin održavanja škole stripa bude svake subote od 10:00 do 16:00. Školu će voditi profesionalni crtači stripa, a više informacija možete dobiti na licu mesta.
 
  • Prodajna izložba izdavačke kuće Darkwood
Od 18:30 pa do kraja tribine bićete u mogućnosti da kupite sva Darkwoodova izdanja, reviju Kiša i da pogledate postavljenu izložbu.