Kolumne

Ljubitelji stonostrateških i igara na tabli „Jataci“ naši gosti na konferenciji

strip-konferencija

svet stripa mali logo

 

Gosti Međunarodne strip konferencije „Kragujevac, godine treće“ biće i Ljubitelji stonostrateških i igara na tabli „Jataci“. Pročitajte njihovo saopštenje povodom predstojećeg druženja u Zastavinoj bašti.

 

Pozdrav!

Ljubitelji stonostrateških i igara na tabli „Jataci“ prisustvovaće Međunarodnoj strip konferenciji „Kragujevac godine treće“.

Domaćin, Svet stripa, pozvao nas je da predstavimo deo hobija kojim se bavimo.

U subotu, u „Zastavinoj bašti“, prezentovaćemo više različitih igara, među kojima Warhammer, Mordheim, Bloodbowl, ali i neke kartične i igre na tabli, među kojima i „Kuburu“.

Warhammer je ratna igra minijaturama, koja postoji oko 30 godina i najpopularnija je igra te vrste u svetu. Predstavlja potpun hobi pošto je vojske kojima se igra neophodno skupiti, sastaviti i detaljno obojiti, pre nego što se dođe do same igre. Kao takva predstavlja interesantan spoj maketarstva, modelarstva i taktičke igre. Sistem konstantno evoluira i unapređuje se, tako da se trenutno igra po osmoj ediciji pravila. Igra je bila uzor za nastanak više kompjuterskih igara različitih žanrova, uključujući i prve verzije popularne igre Warcraft. Smeštena je u specifičan fantazijsi svet u kome se sukobljavaju armije dobra i zla okupljenih u 15 rasa. Svaka rasa definiše pravila za formiranje svojih armija, ali su pravila dovoljno slobodna da omoguće kreiranje nebrojenih varijacija. Broj različitih armija kojima se može igrati najkompleksniji je na svetu, što je jedan od glavnih razloga za opstanak ove igre više od četvrt veka. Izdavač je firma Games Workshop, aktuelna je osma edicija pravila, a više informacija može se naći na web adresi www.games-workshop.com .

Mordheim je igra iste kompanije, u kojoj se fantazijske bande tuku u ruševinama grada Mordhajma. Ima sličnu mehaniku kao Warhammer i odličan je za početnike. Bande su daleko manje od armija, vodi se petnaestak modela, partije su brže i igra ima odličan mehanizam za napredovanje i razvitak bande u toku kampanja. Može se igrati „jedan na jedan“, ali ima varijante da se igraju scenariji sa većim brojem igrača i bandi na stolu. Odlična je za usvajanje mehanike stonostrateških igara, ali i za brze i vrlo zahtevne partije „iskusnijim“ igračima. Pruža izvrsnu priliku za kreativni razvoj.

Bloodbowl, ili „Krvavi kup“ je igra koja u fantazijskom okruženju simulira partije sporta koji liči na američki fudbal. Radi se o odličnoj igri za početnike, pošto je neophodno malo figura (tim od petnaestak minijatura za tim i rezerve). Partije su brze i dinamične, taktički zahtevne, a igra nije samo između protivnika, već i protiv samog sistema koji najviše dolazi do izražaja kroz reakcije publike. Iako se može igrati po principu pojedinih utakmica, igra je najzanimljivija kada se koristi kao osnova za ligaško takmičenje, u kome igrači napreduju, ali se i povređuju, tako da uz osnovnu taktiku, igra uključuje i elemente timskog menadžmenta.

Kubura je igra specijalnim kartama, koje se sve dobijaju u osnovnom setu. Tvorevina je ljudi okupljenih u klubu „Valhala“ iz Novog Sada. U igri se, na duhovit način stavljate u uloge Vožda, Vojvoda, kabadahija i poturica u srpskom ustanku, krišom i javno se trudeći da eliminišete protivnike, eliminacijom njihove prasadi. Komplet sadrži sve što je potrebno za dobru večernju zabavu u krugu porodice i prijatelja, u partiji koja može da uključi od četiri do šest igrača i da potraje od 30 minuta do sat vremena.

Još jednom napominjemo da se ne radi o računarskim igrama, već igrama za koje je neohodan direktan kontakt sa živim ljudima, koje samim tim jačaju komunikaciju i pospešuju stvaranje staromodnih prijateljstava u vremenu kada sve manje komuniciramo sa ljudima, a živu reč menjamo tekstualnim ispisima na ekranu.