KragujevacComicCon

Kritičkim okom

 

 

Критичким оком: Зоран Стефановић

Крагујевац – драго уточиште стрипа у Европи

          За само четири године Међународна стрипска конференција у Крагујевцу је постала једна од главних манифестација овог типа у Југоисточној Европи, до те мере да ју је чак и најпознатији светски историчар стрипа, Британац Пол Гравет ставио у овогодишњу листу којом светској публици препоручује пробране догађаје на континенту.

         По мени, тајна неоспорне привлачности Крагујевца за све нас — ауторе, издаваче, међународне стрипољубе и локалну публику свих узраста — се крије у одличној комбинацији разних чинилаца који су директно довели до успеха. Положај Крагујевца је повољан, у средини Балкана, а градско језгро престонице Шумадије одише шармом, како амбијентално, тако и домаћинским менталитетом својих житеља. Програм је прављен тако да буде жив и привлачан многим циљним групама — од предшколских малишана и њихових родитеља, преко љубитеља из многих земаља, до публике са високим културним потребама. Организација и угошћавање су беспрекорни, што путницима увек значи.

          У ситуацији када је српски стрип планетарно можда наш најуспешнији културни производ (мерено квантитетом, квалитетом, и заступљеношћу на свим континентима), и када је нужно стварати нову културну политику у држави, крагујевачка конференција даје добар пример деловања на свим нивоима.

          За ово су заслужне две невладине организације које стоје иза подухвата, „Свет стрипа“ и „Миленијум“, нарочито људи који их воде, Небојша Весовић и Влада Пауновић, чију је мисионарску улогу препознало много стрипољуба и елитних културних радника из многих земаља — и са радошћу се прикључило заједничкој манифестацији. 

          Простора за проширења и побољшања увек има. Лично бих волео да троугао Дом омладине — Гимназија — Театар буде будуће срце дешавања, и да баш ту стрип и сродна дешавања изађу и на улице, међу народ, баш као на француском фестивалу у Ангулему.

          Као уредник, посебно бих се захвалио на части коју је Крагујевац указао поводом изласка капиталне монографије „Дикан“ Лазе Средановића и сарадника: промоција књиге у ударном термину и изложба били су достојан начин да се обележи укоричавање најпопуларнијег стрипа на Балкану.

          Видимо се на следећим дружењима у Шумадији, новој Дарквудији. •

           О аутору: Зоран Стефановић (1969) је сценариста, критичар и историчар стрипа. Члан је управног одбора Удружења стрипских уметника Србије. Са Живојином Тамбурићем и Здравком Зупаном добитник је Награде за издавачки подухват године Сајма књига у Београду за критички лексикон Стрипови које смо волели: избор и стваралаца и стрипова са подручја бивше Југославије у 20. веку („Омнибус“, 2011).

IMG 199

Међународна стрип конференција „Крагујевац, године треће“

Отац Зузука и Муње: Здравко Зупан

          Историчар стрипа светског реномеа и стваралац Дизнијевих, Хана-Барбериних и ауторских стрипова, Здравко Зупан, ове године је у Крагујевцу обележио два лепа јубилеја својих успешних серијала за децу, представљајући их публици свих нараштаја.

          Зупан каже: „Ове године на четвртој међународној стрип конференцији у Крагујевцу имао сам ретку прилику и задовољство да обележим два јубилеја: четрдесет година од настанка мог стрип јунака Зузука и десет година од изласка првог броја дечјег забавника Муња. Тим поводом у једном крагујевачком вртићу одржана је и пригодна изложба која је, уз стрип радионицу коју је водио Срђан Стаменковић Срле, наишла на леп пријем код деце. Надам се да ће организатори убудуће наићи на веће разумевање локалне самоуправе и других надлежних институција и тако избећи гашење ове значајне стрипске манифестације.“

Сарајево у Шумадији: Харис Варајић

          Стрипар Харис Варајић представио је Удружење стрип аутора „Други угао“ из Сарајева које има за идеју да, организујући фестивал стрипа „Стрипити фест“ сваке године окупи ауторе из Босне и Херцеговини, чији се радови објављују у књизи Зб(и)рка, иза које идејно стоји Емир Пашановић, потпредседник удружења. У Крагујевцу је представљен први број Зб(и)рке, са радовима првог „Стрипити феста“, из 2012. године, а у припреми је следећи број. Фестивал тежи да сваке године постане обимнији садржају, а унапред се задаје тема по којој аутори раде стрипове ( „живот којим живим“ или „пародија“).

          Зб(и)рку је издала сарајевска издавачка кућа „Агарти Комикс“, чијих је двадесетак издања представљено крагујевачкој публици. Најављено је да се у скоријој будућности очекује ширење концепта и на издавање стрипова и из других важнијих светских култура, осим садашњих италијанских. У име куће „Агарти комикс“ најављене су неке посебне погодности и изненађења баш за читаоце у Србији.

          Како је и сâм стрип аутор-цртач, Харис Варајић је такође представио и властите радове, те наглашава: „Изузетно пријатни разговори и дружења, размјена искустава са присутним колегама из Србије и гостима из Италије. Захваљујем на топлом гостопримству и успјешној организацији манифестације, а домаћинима желим срећу у даљем раду уз жеље и наде да се опет сусретнемо наредне године.“

Тихомир Челановић излаже у Крагујевцу

          Један од најомиљенијих и најцењенијих српских стрипара и илустратора, Тихомир Челановић, чије радове знамо из стотина књига, а који има и европску каријеру, представљен је у Крагујевцу новом самосталном изложбом, коју су љубитељи жељно очекивали последњих година.

          Овај скромни и спонтани аутор: „Нисам раније био ни у Крагујевцу, ни на крагујевачкој стрип манифестацији, па ми је необично што сам се тако лако одомаћио. Дружење и организација су били супер, увијек се испостави да има и више људи у стрипу него што сам мислио, укључујући и љубитеље и издаваче. Било би добро да сви ми из свијета стрипа промоције радимо чешће и ‘агресивније’, што је неопходно у данашње вријеме да бисмо дошли до нових колекционара и љубитеља стрипа.“

Први тродимензионални кадар стрипа у Србији: крагујевачка анаморфоза Миливоја Костића

          У суботу 31. августа, Заставина башта у Крагујевцу је на плочнику добила први тродимензионални призор стрипа у Србији. Аутор оваквог Дилана Дога је академски сликар Миливој Костић, пореклом Ваљевац, натурализовани Новосађанин.

          Уметник каже: „Тродимензионална улична уметност (3D street art)је врста ликовне уметности за коју је специфично ’уживо’ осликавање на бетону, а даје нам тродимензионалну оптичку илузију из одређене перспективе. Посматрајући са различитих страна, слика не губи своју вредност. Најјачи утисак оставља код посматрача када се трансформише у трећу димензију, гледано из одређене позиције. Међутим, она је лепа и препознатљивог облика из свих углова. Посто је у питању анаморфна слика–изобличење, доживљај је сличан као код проматрања надреалистичких слика. Фотографисање публике током рада и путем интерактивних медија и друштвених мрежа су најбржи начин да се догађај прошири широм планете, јер је у свету овај вид уметности веома популаран.“

Ново ауторско име нашег стрипа: Србољуб Никић

          На конференцији је крагујевачкој публици представљен и графички роман Жиг петокраке у издању Културног центра „Градац“ из Рашке, уз подршку Удружења стрипских уметника Србије. Ово дебитантско дело Србољуба Никића, чија је основна професија медицина, критика је оценила као изузетно занимљив допринос нашем експерименталном стрипу, неоавангарди, али и као од интереса за поштоваоце модерне књижевности и драматургије.

          Никић поводом представљања на конференцији каже: „После крагујевачке промоције Жига петокраке желео бих поново да нагласим слободу као битан елемент стрипског стварања и универзалност поруке графичког језика стрипа. Као што је песма или роман резултат сложене духовне активности тако дух може еманирати кроз графичку причу.“

„Систем Комикс“ као стуб домаћег стрипа: Игор Марковић

          Игор Марковић из београдске куће „Систем Комикс“ је у Крагујевцу представио три нова издања. Домаћи серијал „Вековници“ добио је овог лета свој шести наставак под називом Чудовишта, а серијал о два враголана, Калвину и Хобсу, дошао је до свог краја. Страшни ноктурно је једанаеста књига и заокружује серијал. Поред ова два албума „Систем“ је промовисао и једанаесту књигу едиције „Дилан Дог Гигант“, једног од најпродаванијих серијала ове куће.

          Марковић је учесник крагујевачке конференције од почетка, а нову оцењује овако: „И ове године екипа из Крагујевца се показала као одлични домаћини. Нови простор у кругу полунапуштене старе Заставине фабрике показао се као пун погодак за бројне госте који су у суботу посетили манифестацију. Све у свему — фантастичан викенд.“

Фантастика, стрип и будући Бонелијев лик: Бобан Кнежевић

          Београдска издавачка кућа „Еверест Медиа“, чија је претежна издавачка делатност везана за фантастику и стрип, ове године је у Крагујевцу промовисала је своје најновије издање, капиталну књигу Дикан, која садржи први период најдуговечнијег и најзначајнијег југословенског стрип серијала, започетог 1969. године.

          Осим промовисања свог издаваштва, Кнежевић је у истом викенду успео да буде и председник жирија Међународног салона стрипа у Београду, али и возач Паолу Бизију и Алесандру Бињаминију, у и из Крагујевца. Ова последња улога и успомене које ће гости из Србије понети ће, како незванично чујемо, довести до тога да ће један лик возача у будућим бонелијевским стриповима имати Кнежевићев лик.

          Сам Кнежевић о крагујевачкој конференцији каже: „Што се конвенције тиче, три локације за три дана битно су утицале на број посетилаца, ове године мањи него што памтимо и него што град Крагујевац може да обезбеди и заслужује, што је штета с обзиром да је овогодишња поставка и вођење програма било на врло зрелом нивоу. Као да су се организатори концентрисали на програм и госте, а потпуно превидели потребу промовисања конвенције међу суграђанима.“

„Комико“, кућа од укуса и стила: Вук Марковић

          Једна од најважнијих издавачких кућа у 21. веку у Србији је „Комико“ из Новог Сада, која уравнотежено и на високом културолошком нивоу нуди драгуље нашег класичног и модерног стрипа, али и светска ремек-дела и културне миљоказе.

          На фестивалу у Крагујевцу промовисали су четврту књигу едиције „Стрипови Роберта Крамба“, Муке са женама, и три нова наслова под етикетом „Први избор“: Истиниту причу о незнаном јунаку Жака Тардија, Хабиби Крејга Томпсона и 5000 километара у секунди Мануеле Фиора. Наставиће и са већ култним едицијама „Златно доба српског стрипа“ и „Модерни српски стрип“.

          Марковић о овогодишњем догађају каже: „Четврта стрип конференција у Крагујевцу била је изузетно пријатна и успешна манифестација која је изнова потврдила свој статус једног од централних дешавања на пољу девете уметности у Србији и југоисточној Европи која на природан и ретко елегантан начин уједињује како различите школе и поетике унутар медија стрипа тако и уметнике, продуценте, љубитеље и заинтригиране читаоце свих узраста и интересовања. У протеклих четири године, Стрип конференција, град Крагујевац и удружење ‘Свет стрипа’ постали су једна од само неколико референтних тачки стрипског календара у овом делу Европе.“

Лондон у посети: Живојин Тамбурић

          Живојин Тамбурић је публициста, уредник и издавач из Лондона. Иницијатор је и коаутор капиталног критичког лексикона Стрипови које смо волели: избор и стваралаца и стрипова са подручја бивше Југославије у 20. веку („Омнибус“, Београд, 2011).

          Са директором „Омнибуса“ Дејаном Влашкалићем, Тамбурић је представио богату палету издања ове куће, као и подухват електронског издаваштва „Модести Комикс“ у Лондону, који представља ауторе бивше Југославије енглеском говорном подручју.

          Тамбурић о свом првом боравку на конференцији каже: „С обзиром на то да живим у Лондону, био сам заиста срећан да се сретнем са љубитељима стрипа у Крагујевцу, како са онима које сам познавао од раније, тако и са новим лицима. Домаћини су били љубазни, амбијент у башти адекватан, а није било ни кише (која, као што знамо, обилази Крагујевац). Дејан Влашкалић и ја смо били захвални за пружену прилику да испред ‘Омнибуса’ представимо тринаест стрипских књига које смо издали у четири едиције у последње две године, као и да најавимо будућа издања.“

„Дарквудова“ година: Милан Јовановић

          Врло продуктивна београдска издавачка кућа „Дарквуд“ је на овогодишњем фестивалу у Крагујевцу представила и књижарски и издавачки сегмент. Један од уредника куће, Милан Јовановић, најавио је на трибини нова издања, међу којима би значајно било поменути Сендмена (књиге 6 и 7) и Проповедника (књига 4), чиме се наставља објављивање култних серијала на српском језику. Овим издањима, која се очекују у продаји до Београдског сајма књига, „Дарквуд“ и званично започиње пројекте са једном од највећих светских издавачких кућа, ДЦ. Оно што је привукло пажњу је и најава издавања манги, и то најпопуларнијих светских наслова, „Наруто“ и „Ван пис“. На трибини се развила полемика о последицама које би јапански стрипови требало да имају на домаће тржиште, посебно када је у питању покушај да се најмлађи нараштаји поново привуку деветој уметности. Такође је најављено и капитално интегрално издање, које ће са три епизоде стрипа „Кобра“. Публика на фестивалу у Крагујевцу имала је могућност да се сретне са једним од аутора култног стрипа, сценаристом Светозаром Обрадовићем, као и историчарем Зораном Стефановићем, чија ће обимна критичка историја о серијалу ексклузивно бити објављена у овом издању.

          Јовановић каже: „Дарквуд и људи који га представљају, сваке године наступају на фестивалу у Крагујевцу и оно што ми као издавачка кућа, али још више као љубитељи стрипа, желимо организаторима јесте да из године у године имају што већи број посетилаца, јер сви досадашњи напори људи који стоје иза овог пројекта вредни су најдубљег поштовања.“

„Макондо“ са ремек-делима: Бојан Боснић

          Бојан Боснић је у Крагујевцу представио палету блиставих издања коју је млада издавачка кућа „Макондо“ из Београда објавила за кратко време, урађених на неуобичајено високо нивоу.

          „На свом другом крагујевачком салону, на наше велико задовољство, били смо у могућности да представимо, упркос немилог периода на нашом тржишту, наш немали опус у периоду између два салона. Два капитална издања која смо издали – Мекејевог Малог Нема у Земљи Снова и Батаљине Приче тајанства и маште, сада су представљена публици и стручној јавности уз пригодну трибину. Као и увек, било нам је задовољство дружити се са читаоцима, колегама из конкуренције и љубазним домаћинима. Леп простор у коме се све дешавало био је велики плус ове године, али остаје жал и јако важна тема за размишљање: како привући још посетилаца.“

„Розенкранц“ као нова снага: Предраг Ђурић

          Једно од најпријатнијих стрипских издања у овој деценији је било прошлогодишње оснивање издавачке куће „Розенкранц“ из Бачког Маглића, која је за кратко време објавила десетак књига српског стрипа, како класичних, тако и премијерних. Едиције уређују Светозар Обрадовић и Предраг Ђурић. У Крагујевцу су били присутни и аутори ове куће: легендарни Никола Масловара Масли и ново име нашег стрипа Ненад Цвитичанин, цртач албума „Бегунац“.

          Издавач и плодни нови сценариста српског стрипа, Предраг Ђурић каже следеће: „На Међународној стрип конференцији у Крагујевцу промовисали смо своја нова стрип издања, објављена у 2013. години. Ради се о шест стрип албума домаћих аутора или насталих кроз сарадњу домаћих и страних аутора. Стрип конвенција је било идеално место да се љубитељи стрипа и сретну са ауторима поменутих стрип албума: Николом Масловаром, Ненадом Цвитичанином и Предрагом Ђурићем. Овакве манифестације могу значајно допринети промоцији стрип уметности у Србији.“

Балкански стрип оцењује: Златко Миленковић

          Поуздани гостујући модератор програма је и ове године био Златко Миленковић, новосадски стрипски аутор, уредник главног балканског портала „Стрип вести“ и члан редакције дуговечне Стрипотеке.

          Он о конференцији каже: „У навали фестивала стрипа у региону, овај у Крагујевцу ми је један од најдражих. Фестивал је то од којег много очекујем у будућности. Највећи капитал ове манифестације су људи, ентузијасти који су га покренули и одржавају га живим. Њихова предност, у односу на друге, је чињеница да су то људи који не припадају ни једној интересној групацији — нити су издавачи, нити аутори, не живе од те делатности. Једноставно, реч је о људима који стрип воле, који га живе. Остаје само потреба да њихов потенцијал препознају они од којих зависи финансијска подршка овом фестивалу који претендује да прерасте у нешто више, да постане значајан крагујевачки бренд.“

Утисци једног загоролога: Александар Ђукановић

          На конференцији је као посетилац био и Александар Ђукановић, београдски историчар, али и аутор једине светске енциклопедије о Загору, изванредне Енциклопедије Загоријане, за коју се надамо да ће добити ускоро и своје папирно издање.

          Ђукановић каже: „Већ другу годину долазим у Крагујевац на Стрип конференцију и могу да кажем да сам очаран ентузијазмом организатора. Небојша Весовић и екипа из ‘Света стрипа’ су успели, да уз све проблеме које имају, а пре свега недостатак подршке локалне заједнице, која није у стању да осети од колике је важности једна оваква манифестација за културни живот града, још једном у Крагујевац доведу све релевантне српске стрипске издаваче. Поврх тога, успели су да поново доведу двојац из Бонелија. Паоло Бизи и Алесандро Бињамини су доказ да ентузијазам организатора има границу, а она је небо. Једина моја замерка је то што је Крагујевац године треће организован на три различите локације. Надам се да ће Стрип конференција 2014. године надмашити ову и да ће и град Крагујевац и држава Србија схватити важност овакве манифестације.“

Златни глас преводиоца: Сандра Кнежевић

          Лепи тон конференцији је дала Сандра Кнежевић, званични преводилац серијала „Мистер Но“ и „Текс“ за Србију, која је и на конференцији била преводилац за госте из Италије. Шармантно, делотворно, са брзим сналажењем у свим ситуацијама допринела је, на ретко добар начин, да посетиоци не осете уобичајени спорији темпо преведених догађаја.

          Свој први боравак на конференцији она овако оцењује: „Иако сам се помало прибојавала Италијана–цртача, као грађана велике европске државе, и веома познатих у свом послу, заиста сам уживала у сваком тренутку који сам провела и у њиховом друштву, и у Крагујевцу, генерално. Паоло Бизи и Алесандро Бињамини су познати цртачи највеће издавачке куће стрипова, Бонели, и имају веома висок рејтинг у својој бранши. Имају и сопствене фан клубове, били су на много сајмова стрипа широм Европе, а дочеком и временом проведеним у Крагујевцу су искрено дирнути и одушевљени. Много су им се допали, првенствено, људи, које су оценили као непосредне, гостољубиве и пријатељски настројене. Обојица кажу да им је боравак у Србији предивно искуство, и једва чекају да своје утиске пренесу бројним пријатељима. Планирају да Србију ускоро обиђу и породично, у сопственом аранжману. Готово сам сигурна да је Србија добила двојицу нових, сјајних промотера, захваљујући енергији и дивној атмосфери која је у Крагујевцу била готово опипљива.“

Председничка изјава: Зоран Туцић

          Председник Удружења стрипских уметника Србије и један од аутора Серђо Бонели едиторе, Зоран Туцић, представио је Крагујевцу богат рад Удружења и ове године.

          Његови шумадијски утисци су богати: „Стигли у ‘Крагујевац године Треће’: кафаница дијагонално од Театра ‘Јоаким Вујић’ и случајни сусрет са фудбалском легендом чувеним Чавком, оним истим који је чувао Пелеа у утакмици у којој је домаћи ‘Раднички’ играо Три-Три са гостујућим ‘Сантосом’… Пролазимо поред Гимназије и платоа са спомеником Вуку Караџићу, па се спуштамо до Дома Омладине у којем су Седамдесетих вежбали и свирали Точак и велики ‘Смак’… Пуно срце. Појављују се позната лица срдачних домаћина и раније пристиглих гостију… Некима: Хеј, Како Сте, Људи Моји, некима: Имаш Лепа Кола, Странче, Сигурно Си Срећан Ти — и ево, поново смо ту. У три дана, уз изванредну организацију и труд организатора ‘Света стрипа’ и ‘Миленијума’, размењена су искуствима са гостима из Италије, приказан је рад значајних стрипских уметничких личности и презентован велики број изузетно квалитетних издања наших издавача. До новог виђења у старој престоници…“

          Наставиће се…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *