Časopis Kiša

Kiša 4

Revija Kisa naslovna 4

logo kisa

 U četvrtom broju revije Kiša čitajte:

     Za vizuelni indentitet naslovne strane garantuje Petar Meseldžija. U razgovoru sa Predragom Đurićem, Petar nam otkriva kako je počelo njegovo druženje sa stripom i da li postoji šansa da mu se ponovo vrati kao autor.

     U novom nastavku feljtona „Sloboda, Jednakost, Strip!“ čitamo o serijalima „Iv Rokatanski“ i „Gile Gulić“. Zoran Stefanović je ovaj tekst pisao kao predgovor i u čast prvog domaćeg pojavljivanja oba serijala, pod nazivom Avanture u Gradu svetlosti : Gile Gulić & Iv Rokatanski, koji će se uskoro pojaviti u izdanju nove izdavačke kuće „Rozenkranc“, izdavača Predraga Đurića i urednika Svetozara Obradovića.

     Počast velikom Žan Žirou odajemo ilustracijom Aleksandra Joksimovića.

     U odabiru stripova za ovaj broj dominiraju oni u crno beloj tehnici pa sam zamolio Milana Jovanovića da svoj strip u boji, Čudovišta, sa kojim je osvojio nagradu za najbolji scenario na osmom beogradskom Salonu stripa, prilagodi takvom načinu objavljivanja.
Kada smo već kod nagrađenih stripova, tu je i Subićev strip Konflikti dobitnik Grand prix-a XIII Balkanske smotre mladih autora u Leskovcu i Internacionalnog festivala u Đenovi. Strip This is it radio je tandem Varajić/Pašanović, a posle dugo vremena imamo prilike da vidimo strip Dragana Savića Anđeli i moroni. Možda baš on bude okidač da se Dragan ponovo vrati stripu kao autor. Nadajmo se.

     Od vas, dragi čitaoci, očekujem pozitivne reakcije na strip serijal COMPLEX, scenariste Majkla Malkina i crtača Vlade Kuzmanova, kao i za prvo objavljivanje stripa autora iz Kragujevca Ivice Varjačića.

     Kao što rekoh, nismo se odlučili za stripove u koloru da bi ovaj broj bio u potpunosti u crno beloj varijanti. To, naravno, ne znači da će svi naredni brojevi biti bez kolornih strana. Ne, već u sledećem broju vas čeka 5 stripova na čak 24 kolorne strane!

     Tekstualni prilozi o stripu ni ovoga puta nisu izostali. Novi pristup stripovima nam servira Andrija Mihajlović, vezano za uticaj Srebrnog Letača na posmatranje superherojskog stripa kao umetnosti, a ne samo zabave. Priključuje mu se pisac i scenarista Pavle Zelić osvrtom na remek delo Alana Mura i Dejvida Lojda V kao Vendeta i razotkrivanjem političkog fenomena maske Gaja Foksa. Sa zadovoljstvom vam predstavljamo pogled Marije Lekić na najprogresivniju i najuticajniju strip heroinu svog doba: Modesti Blejz.

     Kako smo stripom odagnali snežnu mećavu koja je Srbiju okovala u januaru i februaru ove godine videćete u izveštaju sa Snežnog samita stripadžija Srbije. Ovaj izveštaj nije usamljen. Aleksandar Joksimović je prisustvovao prvom London Super Comic Con-u i sa puno emocija nam opisao taj veliki događaj.

     Nadam se da revija iz broja u broj postaje ono što joj je svrha i da se više ne čita i ne kupuje zbog onoga što bi mogla biti već zbog onoga što jeste. Nepretenciozno, ali sa ciljem da zaljubljenicima priušti sate isčitavanja i razmišljanja, a svakom kolekcionaru koji drži do sebe mogućnost da obogati svoju kolekciju istinskim vodičem kroz aktuelna dešavanja u svetu stripa. Baš u toj misiji da se strip ne posmatra kao popularna, dečija zabava i deveta rupa na svirali već kao ozbiljan i zahtevan vid umetnosti čitamo se veoma brzo u broju 5.

     Cena revije? Ista. Mislimo na svakog čitaoca i svaki čitalac nam je važan. Tako da pad nacionalne valute neće biti razlog za poskupljenje revije u 2012. godini. Istrpećemo krizu zajedno.

logo kisa

Ostali brojevi:

© Svet stripa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *