Vesti

Dom omladine Beograda, Konferencija za štampu

Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con“ se širi prostorno i vremenski

Na međunarodni festival dolaze ugledni umetnici i stručnjaci za strip i popularnu kulturu iz Italije i Srbije • Bogat program se od 22. do 25. juna održava u tri grada: Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu • Publici se nude tribine, promocije, crtanje posveta, izložbe, stvaranje ulične umetnosti, aktuelna izdanja, koncerti i nagradni konkursi za strip i umetničku fotografiju. • Predstavljanje Centra za umetnost stripa i nacionalne strategije za strip u Srbiji • Godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije. •

Međunarodni festival stripa, ali i popularne kulture „Kragujevac Comic Con“, ove godine će svoju „sedmu rundu“ — kako piše na plakatu sa junakinjom Modesti Blejz, čiji je autor kragujevački umetnik Milan Jovanović — imati osim matičnog grada, i u drugim centrima u Srbiji. Ove godine se Komikon održava naporedo sa kragujevačkim muzičkim festivalom Arsenal fest, što obogaćuje mogućnosti i za ljubitelje muzike i za ljubitelje stripa.

Detalji manifestacije će biti obznanjeni novinarima i ljubiteljima u Beogradu, u četvrtak 15. juna, u glavnom holu Domu omladine Beograda u 17 časova.

Glavni deo programa je i ove godine posvećen gostovanju uglednih autora iz Italije kao što su Kristijano Spadevekija, Valter Venturi i Klaudio Kjaveroti, kao i Srbije među kojima su Bob Živković, Marko Somborac, Miodrag Ivanović, Leonid Pilipović, Sabahudin Muranović, Milivoj Kostić, Velibor Stanojević i Stefan Katanić. Uz njih gostuju i stručnjaci za strip Ilija Bakić, Zoran Stefanović, Uroš Smiljanić, Nikola Dragomirović, Milan Jovanović, Vladimir Milošević i Andrija Mihajlović.

Prvi program Kragujevac Komikona biće održan u Novom Sadu, u četvrtak 22. juna, gde će klub „Crna ovca“ ugostiti umetnike, stručnjake i publiku (17.00–20.00).

Glavni deo programa će zatim biti u Kragujevcu na Đačkom trgu, od petka 23. juna u 17:00 časova, do nedelje 25. juna u 12.00 časova. U programu su, osim kulturno važnih tribina, promocija izdanja i crtanja posveta, uključene i mnoge druge delatnosti — izložbe, stvaranje ulične umetnosti, prodaja izdanja i konkursi. Tako će se ovde godine održati i konkurs za strip „Kragujevački pobednik“, konkurs za najbolju fotografiju Kragujevac Comic Cona 2017, ali i konkurs za najbolju ilustraciju Zagora.

U subotu će u Kragujevcu biti održana i godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije. Biće predstavljena nacionalna strategija za strip u Srbiji, kao i Centar za umetnost stripa, programska jedinica koju je „Svet stripa“ utemeljio u aprilu ove godine zajedno sa Domom omladine Beograda i Udruženjem stripskih umetnika Srbije.

Biće održane četiri izložbe — „Reči“ čije su autorke Mihaela Miron, Milja Vuković i Irena Marjanović Cvetković, izložba grafita Bobana Milosavljevića, izložba polaznika Škole devete umetnosti „Svet stripa“ i izložba fotografija iz arhive Kragujevac Komikona.

Uličnu umetnost posvećenu Taličnom Tomu uradiće akademski umetnik specijalizovan za polje prostorne vizuelizacije Milivoj Kostić.

Svoja izdanja i predmete izlagaće poznate izdavačke kuće: Veseli četvrtak, Alan Ford, Darkvud, Komiko, Makondo, Forma B, Čarobna knjiga, Besna kobila, Everest media, Modesti stripovi, Spoter Sova i Svet stripa.

Festival se u nedelju 25. juna, premešta u Beograd, gde će se u Domu omladine Beograda, u okviru programa Centra za umetnost stripa, strani i domaći umetnici predstaviti publici i poznavaocima glavnog grada (15.00–19.00 časova).

Удружење љубитеља девете уметности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *